Hvorfor elsker vi “ubrugelig” viden? (Og ja, det tager over 11 dage at tælle til en million)

Har du nogensinde googlet noget komplet unyttigt – som fx “hvor lang tid tager det at tælle til en million?” – og derefter brugt de næste 20 minutter på at læse videre om verdens længste pølse, hvor meget en sky vejer, eller hvorvidt en myg kan overleve i rummet?
Du er ikke alene.
Vi mennesker er vilde med mærkelig, “ubrugelig” viden. Og selvom vi måske aldrig får brug for den slags facts i hverdagen, elsker vi at samle på dem. Men hvorfor egentlig?
Det er ligegyldigt – men enormt tilfredsstillende
Lad os lige tage eksemplet: Hvor lang tid tager det at tælle til en million?
Hvis du tæller i gennemsnit ét tal i sekundet – uden pauser, uden at sove, spise eller trække vejret dybt – så vil det tage dig omkring 11 dage, 13 timer, 46 minutter og 40 sekunder. Men med realistiske pauser, søvn og toiletbesøg? Nærmere en måned.
Du bliver ikke klogere på livet af at vide det. Og alligevel føles det… rart? Underholdende? Næsten lidt meditativt?
Den slags “fun facts” kilder et sted i hjernen, som vi ikke altid kan forklare. Det handler ikke om nytte – det handler om nysgerrighed for nysgerrighedens skyld.
Viden uden formål = leg for hjernen
Når vi opsøger viden, der ikke har et klart praktisk formål, giver det os faktisk en form for mental pause. I en verden hvor alt skal være effektivt og målbart, er det befriende at lære noget bare fordi det er sjovt.
Det er som at gå en tur uden mål – bare fordi det føles godt.
Og hjernen elsker det. Forskning viser, at vi får små dopamin-udløsninger, hver gang vi lærer noget nyt, forstår en sammenhæng eller bliver overrasket. Selv når det ikke har en praktisk funktion.
Ubrugelig viden = socialt guld
Vi kalder det måske “ubrugeligt”, men det passer ikke helt. For trivia og sære facts er fantastiske isbrydere. De får os til at smile, undre os og snakke sammen.
Har du nogensinde kastet et skævt fact ud til en middag – og straks fået 10 facts tilbage fra andre? Det bliver hurtigt en leg, og det binder os sammen.
I virkeligheden er det meget brugbart. Bare ikke i traditionel forstand.
Vi er nysgerrige af natur
Mennesket er det eneste dyr, der stiller spørgsmål som: “Hvad ville der ske, hvis Jorden stoppede med at rotere?” eller “Hvor mange liter luft trækker man vejret med på en dag?”
Vi har en dybtliggende trang til at forstå – ikke kun det nødvendige, men også det mærkelige, det sjove, det ligegyldige.
Det er derfor, vi falder i internettets kaninhuller. Det er derfor, vi klikker på “10 ting du ikke vidste om…” og elsker quizzer med facts, vi aldrig anede, vi havde brug for.
Måske er det ikke så ubrugeligt alligevel. For midt i det mærkelige, skøre og tilsyneladende ligegyldige lærer vi én vigtig ting: At det er okay at undre sig bare for nysgerrighedens skyld.
Og det er i virkeligheden ret værdifuldt.