Flygte fremad – eller gemme sig i sneglehuset?

Flygte fremad – eller gemme sig i sneglehuset?

februar 14, 2019 Slået fra Af Redaktion

Jeg har i snart 20 været selvstændig gartner og har altid været meget glad for det. Men jeg må også indrømme, gartner branchen er en ”mændenes verden”. Det er ikke altid nemt at være kvinde i denne profession.

Det ene er, hvordan de mandlige kolleger ser på en. Det kan være meget forskelligt hvad man oplever der, både skidt og kanel. Nu vil jeg gerne tage springet som selvstændig. Men jeg er lidt bekymret for hvordan jeg som kvinde kan klare mig i denne mandsdominerede branche.

Det andet er hvordan kunderne ser på en. I en metropol som København går det nok an. Men ude i småbyerne kan det være svært at blive accepteret som gartner. Mange tror at jeg må være langsommere til mit arbejde fordi jeg er fysisk lidt svagere end en mand. Det er faktisk os kvinder der er mest hårdføre og udholdende.

Hvorfor en faglært gartner?

Jeg kan ikke hamle op med en mands råstyrke. Men størrelse er ikke alt. Mange anlægsgartnere arbejder mest med grå anlæg, det er åbenbart hvor pengene er. Jeg skal ikke lægge 60×60 betonfliser. Det er heller ikke hvad man skal bruge sin gartneruddannelse til.

Mange danskere elsker at arbejde i haven. At købe flotte planter, plante dem ud, vande og gøde dem lidt. Hvor svært kan det være? Og hvem har brug for lugejern når vi har Roundup?

Nogle planter kan komme godt ud med hinanden, andre ikke. Det er ligesom med os og vores naboer. Planter man de forkerte planter sammen, mistrives de. Også jorden og omgivelserne spiller en stor rolle. En have hvor planterne mistrives, giver meget arbejde. Det kræver faglig kompetence, at vide hvilke planter der passer sammen og i hvilke omgivelser. At forstå de mange faktorer der gør, at et stykke grund med plantevækst bliver til en god have.

Set med en gartners øjne, er en god have en der både ser godt ud, og nærmest passer sig selv. Når planterne er etableret og har det godt med deres omgivelser, kræver de ikke meget. Det er hvad en god gartner kan gøre for dig.